hot peppers, paprika, nightshade plant-1539472.jpg

Biberin Acı Olma Nedeni!

🌶Acı biberler hatta bütün biberler “kapsaisin” adı verilen bir madde ihtiva ederler. Kapsaisin acılığın nedenidir. Bu madde, tüm memelilerin tüm dokularını tahriş eder ve yanma hissine yol açar. Yani biberin acısı sadece dil ile hissedilen bir tat değildir. Acı bir biberi doğradıktan sonra gözünüze ya da yüzünüze dokunduysanız ne demek istediğimizi daha iyi anlamışsınızdır.Kapsaisin suda çözülmez. Bu yüzden acı biberin neden olduğu yanmayı su içmek geçirmez.

👀Peki nsanlar bunu kendine neden yapar?
🌶Tüm dünyada gıda zehirlenmelerine en fazla sebebiyet veren bakteri Salmonella’dır. Salmonella çubuk hücreli bir bakteri olup yediğimiz birçok yiyecekte bulunur. Bu bakterinin bir numaralı düşmanı da kapsaisin maddesidir. Salmonella biberlerden nefret eder. Çünkü kapsaisin, sindirim sistemine giren Salmonellaları tahrip eder, etkinliğini azaltır. Günde birkaç biber tüketmek bile gıda zehirlenmesi riskini önemli ölçüde azaltır. Eski çağlarda, gıda zehirlenmeleri ile mücadele etmenin çok daha güç olduğu zamanlarda, atalarımız sağlıklı bir yaşam için acı biberin etkisini fark etmiş ve belli ki yanma hissinin buna değeceğine kanaat getirmiş.

🌶Acılı yemeklerin daha çok sevildiği coğrafi bölgeler de bu tezi desteklemektedir. Gıda zehirlenmesinin daha yüksek risk taşıdığı tropikal ülkeler, Hindistan, Tayland, Meksika ve Sahra altı Afrika ülkelerindeki yemekler, Kuzey Avrupa ülkelerindekilere oranla çok daha acılıdır.

🌶Yemekler acılı olduğu zaman, gıda zehirlenmesi ihtimali düştüğünden tüm dokularımız için tahriş edici olmasına karşın, atalarımız kapsaisin sayesinde hayatta kalmayı başarmışlardır. Bu da zamanla beynimizin kapsaisinin neden olduğu yanma hissini olumlu bir işaret olarak algılamasına neden olmuştur. Biberin sebep olduğu yanma hissini zevk verici bulan insanlar olmasının nedeni de işte bu olumlu algıdır.

Kaynakça

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği- Gıda kimyası dersi – Ders notları