Bu gün bu kuruyemişlerin yarar ve zararlarını konuşacağız.
Cevizin Faydalar:
– Ceviz, sağlıklı bir yağ, protein ve lif kaynağıdır.Kalp ve kemik sağlığını korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
– Bir avuç ceviz, yüksek miktarda bakır, manganez ve molibden ve yanı sıra bitki bazlı omega-3 yağlarının günlük önerilen değerinin yüzde 100’ünden fazlasını sağlar.
– Ceviz sprostat kanseri ve meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
– Ceviz, sadece birkaç yaygın olarak tüketilen gıdalarda bulunan güçlü antioksidan içerir. Ceviz sperm kalitesini artırabilir, beyin sağlığı ve Tip 2 diyabet için destek sağlayabilir.
Cevizin Zararları:
– Ceviz, aşırı tüketildiği zaman (günde 4-6 taneden fazla),vücut ihtiyacı olan kadarını depolayıp, arta kalan fazla yenilen kısmını ise kiloya ve yağa çevirecektir. Bu da vücut için oldukça zararlıdır.
Kajunun Faydaları:
– Kanseri önleyici fonksiyonlar üstlenir.
– Sağlık uzmanları kajunun saç ve cilt sağlığına faydaları olduğunu tespit etmişlerdir.
– Sinir ve ruh sağlığını koruyan bileşenler içerdiği belirtilmektedir.
– Kaju ayrıca sindirim sistemine faydalıdır, sindirim sistemi organlarından özellikle safra için faydalı olduğu düşünülüyor.
– Düşük oranda ve faydalı yağlar içermesi kalp sağlığını korumasına yardımcı olurken kolesterol hastaları için de tüketilmesi uygun bir hal alır. Yapısındaki antioksidan bileşenler kalbin yaşlanma etkilerine karşı korunmasını sağlamaktadır. İçeriğindeki yoğun magnezyum oranı sayesinde yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Kajunun Zararları:
– İçerdiği yüksek potasyum ve magnezyumun kan basıncını arttırması sebebiyle tüketimine dikkat edilmelidir.
– Özellikle hipertansiyon hastaları, kaju gibi yağlı tohumları tüketirken tuzsuz olanlarını tercih etmelidir.
Kaynak:
1.Ayoobi, N., Namazi, N., Tarighat-Esfanjani, A. Walnut Consumption and Cardiovascular Risk Factors: A Review. In Journal of Nutrition and Metabolism 2017, 1–11 (2017). doi: 10.1155/2017/2605429
2.Martínez, M.L., Labuckas, D.O., Lamarque, A.L., Maestri, D.M. Walnut (Juglans regia L.): Genetic resources, chemistry, by-products. J Sci Food Agric 90, 1959–1967 (2010). doi: 10.1002/jsfa.4054