Madde 1: Kek yaparken tüm katı malzemeler elenmeli ve öyle kullanılmalı. Hangi malzemeler derseniz: Un, kakao, karbonat, kabartma tozu… Eğer bu malzemeleri elemeden eklerseniz kekiniz topak topak olacak ve kabarmayacaktır.
Madde 2: Unu elediniz, tamam. Ancak onu dakikalarca artık iyice gözden kayboluncaya kadar karıştırıyorsanız burada da hata yapıyorsunuz. Halbuki bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli. Çok karıştırmak kekin kabarıklığını da doğrudan etkiliyor zira. Spatula faktörü de burada önemli. Spatulayla karıştırmak, mikserle çırpmamak en doğru yöntem.
Madde 3: Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması. Terayağından yumurtasına kadar her malzemenin yarım saat önceden dışarıda bekletilmesi şart. Aksi takdirde malzemeler birbiriyle iyice karışmayacaktır.
Madde 4: Eğer kırılmış fındık, ceviz, fıstık parçaları, çikolata kırıkları, kuru meyve küpleri ekliyecekseniz ve ortadan kaybolmalarını istemiyorsanız yapmanız gereken malzemeleri çok az unlamak ve ardından karışıma ilave etmek. Bu şekilde pişme esnasında dibe çökmeyecek, son olarak eklendiğinden katı malzemeleri karıştırma esnasında topaklanmayı artırmayacak ve hamura kolayca karışacaklar.
Madde 5: Kekin fırına girdiği ilk 15-20 dakika çok önemli. Fırının kapağını açmak ani ısı değişimlerine sebep olur ve kekiniz bu durumda istisnasız söner. Fırını önceden ısıtmak gerektiğini zaten biliyorsunuz😊
Madde 6: Acelecilik mutfakta hep hatalara mal olur. Kek pişer pişmez onu kesmek tüm emeklerinizin de boşa gitmesi demek. Fırının kapağını hafif bir şekilde aralayın, 10 dakika kadar fırının içinde kalsın kek. Dinlensin. Soğudukça kıvamını alsın. Aksi takdirde sıcak sıcak kalıptan çıkarmaya çalışırsanız parçalanma ihtimali çok ama çok yüksek. Oda sıcaklığında soğumuş kekin içi hamur kalmayacak ve çok kolay dilimlenecektir.