Gıda alanında adı sıkça geçen florürden bahsedeceğiz size.İlk sorumuzla başlayalım , Florür nedir?
Doğada yer alan, dünyanın pek çok noktasında bulunan doğal bir mineraldir florür. Anlatılan hikayelere göre I. Dünya Savaşı sırasında Almanlar ve Ruslar, Farben adlı şirketin ürettiği florürü hapistekileri daha ‘etkisiz ve aptal’ yapmak için içme sularına katmışlar. Beyinde hasara ve bazı hastalıklara neden olduğunu fark ettiklerinde, artık kimyasal bir ilaç haline gelmiş. Tıp dünyasında bazı sakinleştirici ilaçların yapısını inceleyen araştırmacılar, sakinleştirici ilaçların çok az miktarda florür içerdiğini ifade ederler.
Florür Hangi Besinlerde Bulunur?
Florür bazı besinlerde doğal olarak yer almaktadır. Bu besinleri tüketirken ölçülü olmanız önerilir kesinlikle tüketmeyin demiyorum yanlış olmasın sadece ölçülü tüketilmeli. Vücuda alınan fazla florür beyin yapısını etkileyeceği için sağlık açısından tehlikeli hale gelmektedir.
– Paketlenmiş, doğal olmayan şeker içeren meyve suları
– Gazlı ve asitli içecekler
– Dondurulmuş gıdalar
– Hazır çorbalar
– Tavuk ve et bulyon
– Sigara
– Çay
– Bebek maması
Florür Zararları ve Yan Etkileri:
– Kanseri tetiklemektedir. Yüksek dozda florür içeren gıdaların tüketimi, belirli bir süre sonra vücudu kansere açık hale getirir.
– Florür kemiklerde uzun süre biriktiğinde Skeletal Florozis adı verilen bir kas hastalığına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre florürlü diş macunu kullanan kişilerde kemik hastalıklarının daha çok yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle florürlü diş macunu kullanımı kısıtlanmalıdır.
– Florürlü besinler aşırı tüketildiğinde tiroid bezlerini etkilemektedir. Bazı tiroid hastalıkları florür nedeniyle yaşanmaktadır.
– Erken yaşta ergenliğe geçişin nedenlerinden biri de florür alımıdır. Dünya genelinde ergenlik yaşı incelendiğinde florürlü içme suyu alan ülkelerde ergenlik yaşının daha da düştüğü görülmüştür.
– Beyin hücrelerini yormaktadır. IQ seviyesini etkileyen florür, zeka gelişimini bozmaktadır.
– Üreme sistemini etkileyen florür, üreme hormonlarının salgılanmasını önlemektedir.
Kaynakça
1.Exposure to fluoridated water and attention deficit hyperactivity disorder prevalence among children and adolescents in the United States: an ecological association
2.Neurotoxicity of sodium fluoride in rats – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/089203629400070T
3.Epub 2014 Feb 17.
Neurobehavioural effects of developmental toxicity – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24556010/
4.Diþ hekimliðinde florun, insan vücudu ve dişler üzerindeki etkilerinin deðerlendirilmesi – https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/196740