strawberry, fruit, mould-8027947.jpg

Hangi Besinler Küflendiği Halde Tüketilebilir ?

✅Yenilebilir: Bazı peynir çeşitleri,
Parmesan gibi sert peynirleri küflense bile tüketebilirsiniz. Sert meyve ve sebzelerde olduğu gibi, sert peynirlerde de küf ürünün tamamına yayılmaz. Küflü kısmın etrafını 3 cm içeri girerek kesin. Geri kalanını afiyetle yiyebilirsiniz. Küflü kısmı kestiğiniz bıçağı, peynirin sağlıklı kalan kısımlarına değdirmeyin.

❌Atılmalı: Yumuşak veya kıyılmış peynirler
Tabii kimi peynirler özel olarak küflendiriliyor. Stilton ve roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde “penicillium roqueforti” kullanılıyor.
Yumuşak peynirlerdeyse, küf özel olarak peynire eklenmediği takdirde, küf belirtisi listeria ve salmonella gibi zararlı bakterilerin işaretçisi olabiliyor. Dolayısıyla küflenmiş yumuşak peynirleri atmak gerekli.

❌Atılmalı: Kuruyemiş ve baklagiller
Bu iki yiyecekleri de küflendiği zaman hiç düşünmeden çöpe atın. Koruyucu kalıplarla işleme alınmadıkları için küf geliştirme riskleri yüksektir. Çabuk küflenmemeleri için onları daha uzun süre dayanacakları nemsiz ve ışıksız alanlarda depolayın.

❌Atılmalı: reçel, yoğurt vs.
Yüksek nem oranına sahip tüm yiyecekler için küf, ölüm fermanı anlamına gelir. Buna reçelden yoğurda, mayonezden kremaya birçok ürün dahil. Bunun sebebi de küf gelişiminin yüzeyden aşağı yayılabilmesidir. Özellikle reçellerde küf bazı mikotoksinlerin gelişimine neden olabilir. Dahası bu maddelerin kıvamı da küflü bölgelerin tamamen temizlenmesini neredeyse imkansız hale getirir.

Peki en büyük baş belası salça ?
Salça gibi yumuşak gıdalarda yüzeyde gördüğümüz küfler, miseller oluşturarak (küflenmiş ekmek postumuzdan resmine bakabilirsiniz) gıdanın derinliklerine kadar iner.Bu yüzden küflü salçalar tüketilmemelidir.Ancak brix değeri yüksek (32-34 brix) yani daha koyu salçalarda yüzeyde oluşan küf çok derinlere inmez bu durumda salçadan 6-7 cm derinliğinde küflü parça alınıp tüketilebilir. 

Kaynakça

Yılmaz, S., & Köse, Ş. (2020). Küflü Gıdaların Değerlendirilmesi ve Gıda Güvenliği Açısından Riskleri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 5(2), 103-113.

Genç, B. (2015). Küflenmiş Gıdaların Sağlık Üzerine Etkileri ve Tüketim Alışkanlıkları. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 11(1), 99-109.