cheese, cheese platter, party-4731862.jpg

Hangi Peynir Nasıl Saklanmalı?

Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin besin kaynağımız olan peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor.

🥛Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.

🥛Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

🥛Burgu peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır.

🥛Sürmeli peynir, ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.

🥛Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder. Özellikle beyaz peynir ve türevleri oksijenden uzak tutulmalıdır. Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur.

🥛Kızartma peynirleri (Antep ve hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir ve burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.

🥛Topi peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.

Kaynakça

Fox, P. F., Guinee, T. P., Cogan, T. M., & McSweeney, P. L. H. (2017). Fundamentals of cheese science. Springer.

Fuertes, M., Juárez, M., Ramos, M., & Sánchez, L. (2019). Preservation methods for cheese quality and safety. In Preservation of cheese and other lactic acid-fermented foods (pp. 1-21). Woodhead Publishing.

Vargas, C., & Chacón-Vargas, K. (2021). Shelf life of cheeses: factors influencing the deterioration of their sensory and functional properties. Food Reviews International, 1-25.