smoothies, juice, vegetable juice-4608349.jpg

Meyve Suyu Alırken Nelere Bakmalıyız?

Her içeceğin meyve oranı farklıdır. Ülkemizde meyve suyu ve benzeri içecekleri; Türk Gıda Kodeksi gereğince içerdikleri meyve oranına göre “Meyve Suyu” “Meyve Nektarı”, “Meyveli İçecek”, “Aromalı İçecek” olarak dört farklı kategoride değerlendirilmektedir. Her kategori farklı meyve oranına sahip ve bu oranlar ise etikette mutlaka yer almaktadır. Sadece meyveye en yakın olan;

Tamamen meyveden dönüşen ve % 100 meyve oranına sahip olan içecekler ‘meyve suyu’ kategorisine girmekte
Meyve oranı % 25-99 olanlar “meyve nektarı
% 10-24 olanlar “meyveli içecek
% 0-9 olanlar “aromalı içecek” olarak sınıflandırılmaktadır.

Kategori Farkının Nedenleri:
Kıvamı koyu olan kayısı ve şeftali gibi ya da tadı çok ekşi olan vişne, limon gibi meyvelerin suyu yüzde 100 olarak tüketilemiyor. Tat dengesinin sağlanması amacıyla, bu meyvelerin suyunun Kodeks’te belirtilen miktardaki suyla seyreltilmesi ve suyla bozulan tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden kurulması zorunlu bir hal alıyor. Bu grup, % 25-99 arasında meyve oranına sahip ve içermesi gereken minimum meyve oranı yasal olarak belirlenmiş olan ‘meyve nektarı’ kategorisi. Ben tüketeceğim zaman yüzde 100 meyve suyu tüketiyorum.

Bir kaç sorunuzu da genel buradan cevaplamak istiyorum. Bunlardan birincisi bazı ürünlerin üzerinde ‘konsantreden üretilmiştir’ yazıyor bu ne anlama geliyor ?

Mevsiminde hasat edilen meyveler diğer mevsimlerde de kullanılmak üzere konsantre edilir. Meyvenin suyu elde edildikten sonra içerisindeki su miktarı buharlaştırılır çünkü mikroorganizmaların sulu ortamları sever ve sulu ortamlarda hızla gelişip çoğalabilirler bu da bize depolamada sorun çıkarır. Meyve suyundan su buharlaştıktan sonra geriye kıvamlı bir ürün kalır buna konsantre ürün denir. Konsantre ürün kullanılacağı zaman ürüne konsantre edilmeden önce buharlaştırılan su miktarı kadar su ilavesi yapılır bu yüzden de %100 meyve sularının bazılarının içerik kısmında su bulunur.