fall, garden, leaf-3306105.jpg

Neredeyse Her Paketli Gıdada Karşımıza Çıkan Palm Yağı Zararlı mı?

Her içerikte gördüğümüzde palm yağı tüketmiyorum diyorum ama neden bugün buna bakalım.

Bir tür Palmiye ağacı olan ‘Elaeis guineensis’in meyvelerinden üretilen palmiye yağı, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle günümüzün en çok kullanılan bitkisel yağlarının başında geliyor. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre bu yağ, gıdalar, temizleyiciler ve endüstriyel ürünlerin çoğunda kullanılıyor. Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş gıdaların çoğunda palmiye yağı kullanılıyor. Ayrıca sıvı deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, cilalar, endüstriyel yağlayıcılar ve biyolojik yakıtların içeriğinde bu yağ bulunuyor.

Bir de sağlığa zararlarına bakalım. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıkladı ki palmiye yağı, doğal kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için zaten yüksek ısılarda rafine ediliyor. EFSA’nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekti.

Ayrıca EFSA bebek mamalarında özellikle palmiye yağı kullanılması nedeniyle bebeklerin Kabul edilebilir GE seviyesinin neredeyse on katına maruz kaldığı konusunda uyarıda bulundu.

Öte yandan bazı araştırmacılar, yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtiyor. Isıtılmış palmiye yağının kan basıncını yükselttiği ve yüksek tansiyona neden olduğu da ifade ediliyor.

Palm yağının en büyük etkilerinden biri de doğaya karşı. Çevreciler, üretimin artırılması için şirketlerin yağmur ormanlarının büyük bölümünü talan ederek yerlerine palmiye ağacı diktikleri eleştirisini getiriyor.

WWF, saat başına 300 futbol sahası büyüklüğündeki yağmur ormanlarının palm yağı üretimi için yok edildiğini belirtiyor.

Kaynakça

https://www.foodnavigator.com/Article/2018/01/11/EFSA-increases-safe-levels-for-contaminant-3-MCPD

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/560953

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2397847317699844

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/process-contaminants-vegetable-oils-and-foods