olive oil, olives, food-968657.jpg

Riviera Zeytinyağı Ve Sızma Zeytinyağı Farkı

Evett bence en önemli konulardan biri de bu çünkü çoğu kişi bu konuda ne tükettiğini bilmeden tüketiyor. Şimdi bunları ele alıp en son farkını konuşalım.

Riviera Zeytinyağı Nedir?
Ağaç diplerine dökülen ve dip zeytini olarak adlandırılan zeytinler daldan koptuğu an asitlenmeye başlar. İşte bu zeytinlerden bazı kimyasal ve ısıl işlemler sayesinde riviera zeytinyağı elde edilir. Bu yağın asitlik derecesi 3.3 ün üzerinde olup normalde tüketilmemesi gerekir. Ancak içerisine %10-20 arasında bir oranda sızma yağ eklenerek mutfaklarda tüketilebilir hale getirilmektedir. Riviera zeytin yağı sızma zeytinyağına göre vitamin, mineral ve antioksidan yönünden oldukça fakirdir.

Şimdi kısaca farklarını konuşalım;

– Sızma Zeytinyağı Dalından koparılmış zeytinlerden fazla zaman kaybetmeden üretilir.Zeytinin asiti daldan koparıldığı andan itibaren yükselmeye başlar, asit ise zeytinyağın kalitesine en önemli etkendir.Zeytinin asit oranı düşükte kaliteli, yüksekse az kaliteli denilir. Riviera zeytinyağında serbest yağ asit oranı, %3,3 gramın üstündedir. Sızma zeytinyağının asitlik derecesi ise ortalama %0,8 gramdır.

– Riviera yağ yenmez, yenmesi için içine sızma zeytinyağı eklenmesi gerekir.

– Riviera antioksidan ve mineral yönünden Sızma zeytin yağından daha fakirdir.

Bir yanılgıdan da bahsedip konuyu kapatalım, ‘ Zeytinyağ yemeklerde kullanılmaz yanar ‘.Zeytin yağının, dumanlanma noktası daha düşük olduğu yani çabuk yandığı gerekçesiyle yıllardır sadece soğuk yemeklerde kullanılması öneriliyor fakat IOOC (Uluslararası Zeytin yağı Konseyi), zeytinyağının dumanlanma noktasının (Smoking Point) 190-199 dereceye kadar çıktığı, en yüksek kızartma işleminin 180 derecelerde olduğu düşünülürse bu durumun sağlık açısından bir sıkıntı yaratmadığı, hatta zeytinyağının ısıl işlemlerden diğer yağlara göre daha az etkilendiğini bile söyleyebiliriz. Ben yaptığım tüm yemeklerde tereyağ ve zeytinyağ kullanıyorum ve eğer güzelde bir zeytinyağ ise farkını hemen ortaya koyuyor.

Kaynakça

İnanç, B., & Demir, Ö. (2020). Zeytinyağı Türleri ve Kalite Parametreleri. Food and Health, 6(2), 165-172.

Özkan, G., & Alasalvar, C. (2017). Riviera ve Sızma Zeytinyağı Üretim Süreçleri ve Kalite Özellikleri. Gıda, 42(6), 633-641.

Karagöz, E., & Başkaya, R. (2018). Sızma Zeytinyağı ve Riviera Zeytinyağı Elde Edilmesinde Kullanılan Geleneksel ve Modern Metotların Yağ Verimi ve Kimyasal Kalite Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 69-82.

Olgun, M., & Uylaşer, V. (2014). Zeytinyağı Üretiminde Riviera, Sızma ve Karışık Yağların Kimyasal Özellikleri. Gıda, 39(2), 89-95.