Sarımsağın Kokusunun ve Tadının Kaynağı Nedir?
Bir sarımsak dişini kestiğinizde ya da ezdiğinizde çevreye keskin bir koku yayıldığını fark edersiniz. Bu kokunun kaynağı kısa sürede gerçekleşen kimyasal bir reaksiyondur. Kokusuz kükürtlü bir amino asit türevi olan (s-allyl cysteine sulfoxide) Alliin, sarımsağın ezilmesiyle birlikte Alliinaz enzimi ile parçalanır ve açığa Allisin çıkar. Sarımsağın kokusunun kaynağı işte bu uçucu yağdır.
🍴Allisin’nin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle şunu net olarak bilmeniz gerekir: Allisin kısa sürede uçucu özelliğe sahip olduğu için çiğ olarak ezildikten sonra hızlıca tüketilmelidir. Yani yemeğin içerisinde saatlerce pişen sarımsağın sağlık açısından bir faydası olmayacaktır. Allisin’in -dolayısıyla sarımsağın- faydalarına genel olarak baktığımızda;
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından anti-kanser özellik potansiyeline sahip olduğu belirtilmiştir.
• Mide ülseri ve gastrite neden olan Helicobacter pylori’ye karşı etkili olduğu iddia edilmektedir.
• Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
• Kalp sağlığının korunmasında faydalıdır.
• Antimikrobiyal, antifungal, antioksidan, antiviral ve antitrombotik özelliklere sahiptir.
🍴Sarımsağı Nasıl Tüketmeliyiz?
Sarımsağın ezildikten sonra hızlıca tüketilmesi, yukarıda bahsedilen faydaların ortaya çıkması anlamına gelecektir.Örneğin mantının üzerine döktüğümüz sarımsaklı yoğurdu düşünün. Sarımsaklı yoğurdu önceden hazırlayıp dolaba koyarsanız Allisin’in bir faydasını göremezsiniz. Bunun yerine, mantınızı yemeden hemen önce sarımsağını ezerek yoğurdunuza ekleyebilirsiniz. Yemeklerin yanında tercih ettiğimiz cacık için de aynı durum geçerli olacaktır. Bu örneklerden de anlıcağımız gibi eğer sarımsak yiğcek ve alisinden yararlanıcaksak sarımsağı bekletmeden tüketmeliyiz.
Kaynakça
Kaya, M. A., & Dağlıoğlu, Ö. (2016). Sarımsağın İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Gıda ve Hayvancılık Araştırma Dergisi, 4(2), 68-75.
Tütem, E., & Şimşek, N. (2017). Sarımsağın Sağlık Üzerine Etkileri ve Biyoaktif Bileşenleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(3), 385-394.
Yıldırım, S., & Günlü, A. (2018). Sarımsağın Biyokimyasal Yapısı, Kullanım Alanları ve Sağlık Üzerine Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi, 27(3), 178-187.