Sizinle merakla beklediğiniz ve sorduğunuz bir konu ile geldim 😍 Evde hangi tarçını kullandığınızı veya hangisini kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz ?
Öncelikle dışarıda satılan ve çoğumuzun tükettiği tarçın Çin tarçını. Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Bazı bilimsel araştırmalara göre, çok fazla kumarin tüketmenin karaciğer toksisitesi ve hasar riskini artırabileceğini gösteriyor. Kumarin tüketimini düşük seviyede tutmak gerektiğini gösteriyor. Tolere edilebilir günlük kumarin alımı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0.05-0.1 miligram arasında. Bir başka değişle, 70 kilogram bir kişi için günde 3,5-7 miligram. Bu durum, sadece 1-1,5 çay kaşığı Çin tarçını ile günlük sınırın aşılabileceği anlamına geliyor. Seylan tarçını ise çok az miktarda kumarin içermekte.
Peki birde Tarçının faydaları hakkında konuşalım
1.En bilinen ve en büyük faydalarından biri, Yüksek kolestrol, yüksek trigliserit ve yüksek kan basıncını düşürmeye ve kan akışını kolaylaştırmaya yardımcı olarak, kalp sağlığını korumada etkili olabilir.
2.Antioksidan gücü oldukça kuvvetli bir baharattır. Antioksidan gücünü gösteren ORAC ölçeğine göre 7. sırada yer almaktadır.
3.Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
4.Kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olarak ve glisemik yüklenmeleri aza indirerek, özellikle diabet hastalarında pozitif etkiler gösterebilmektedir.
Birde nasıl ayırt edebiliriz sorusuna bakalım.
Üzerinde belirtilmediği takdirde toz halinde satılan tarçınların hangisinin Seylan hangisinin Çin tarçını olduğunu anlamak zor anca çubuk tarçınlarda farkı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
Kaynakça
Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G. A., Galappaththy, P., Constantine, G. R., & Katulanda, P. (2013). Medicinal Properties of ‘True’ Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A Systematic Review. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13(1), 275.
Jayaprakasha, G. K., Rao, L. J., & Sakariah, K. K. (2002). Chemical Composition of the Volatile Oil from the Fruits of Cinnamomum zeylanicum Blume. Flavour and Fragrance Journal, 17(6), 431-433.
Broderick, T. L., McNamara, P. J., Harrison, D. J., & McCoy, J. G. (2017). Impact of Cinnamomum cassia (cassia) in a Murine Model of Non-alcoholic Fatty Liver Disease. The FASEB Journal, 31(1_supplement), 853-811.
Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1-12.
Shan, B., Cai, Y. Z., Sun, M., & Corke, H. (2005). Antioxidant Capacity of 26 Spice Extracts and Characterization of Their Phenolic Constituents. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(20), 7749-7759.