Son tüketim tarihi (STT) nedir?
Bu tanımlama içinde mikrobiyal aktivitenin çok olduğu, su oranı çok yüksek çabuk bozulabilir ürünlerde yani raf ömrü 90 günün altında olan ürünlerde kullanılır. Ve o tarihten sonra siz bozulmadığını düşünüyorsanız dahi o ürünü tüketmemeniz gerekir. En çok süt ve süt ürünlerinde kullanılır. Genelde bu ürünler üzerinde 01/01/2021 şeklinde net bir tarih bilgisi bulunur.
Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) nedir?
Ürünlerin üzerindeki tarih onların bozulduğu değil, kalitesinin düşmeye başlayacağı tarihi tanımlar. TETT genelde üzerinden yıllar geçmemiş ve herhangi bir bozulma belirtisi bulunmadığı sürece tüketilmesi mümkün olan gıdalarda kullanılır. Genelde bu ürünler üzerinde 12/2020 veya sadece yıl şeklinde bir tarih bilgisi bulunur.
Neden “TETT” Tanımına İhtiyaç Duyulmuş?
Yaşadığımız yüzyıldaki gıda israfları bu tanımın getirilmesi ihtiyacını doğurmuş. 2014’ün güzel bir Mayıs gününde Avrupa Birliği üyelerinin tarım bakanları bir araya gelerek Avrupa’da var olan gıda israfının engellenmesi için öneriler ve çıkış yollarını tartışmışlardır. Toplantıda çeşitli araştırma raporların sunulmuştur. Bunlardan bir tanesi şöyledir:
‘Bir Avrupa Birliği vatandaşı yılda 179 kilogram gıdayı çöpe atıyor. Bu şekilde yılda toplam 89 milyon ton gıda çöpü oluşuyor. İstatistiklere göre, çöpe atılan gıdaların beşte biri orijinal paketleri henüz açılmamış ürünler. Bunun en büyük nedeni ise üzerinde SKT ibaresi bulunması. Söz konusu gıdanın artık tüketilemez olduğunu düşünen halk bunları çöpe atıyor.’ İngiltere’de 2014 Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, ülkede her yıl 8 milyar dolar değerinde, yaklaşık 15 milyon ton yiyecek israf ediliyor. Avrupa Birliği genelinde ise bu rakamın yılda 90 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde ise evlerde et ve balık israfı yüzde 3 civarında seyrederken, evlere giren tahıl, bakliyat, meyve ve sebzenin israfı ise yüzde 16’yı buluyor. Bu araştırmalardaki sonuçlardan hareketle, israfı azaltmak amacıyla Avrupa Birliği ülkeleri bazı ürünler üzerinde SKT ibaresi yerine TETT ibaresi kullanma kararı almıştır.
Kaynakça
Tercih Edilen Tüketim Tarihi ve Son Kullanma Tarihi Arasındaki Fark Nedir?” by Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı (2021)