Bir insanın günlük tuz tüketim miktarı ortalama 5 gram olması gerekirken , araştırmalar insanların günde ortalama 18 gram tuz tükettiğini ortaya koymuştur. Peki, genel hatlarıyla tuzun zararları nelerdir ? Gelin beraber bir göz atalım
1) Ödem ve Şişkinlik Yapar
Ödem, vücutta fazla suyun toplanmasıdır. Hareketsiz yaşam ve fazla sıvı almak ödem sebepleri arasında olsa da en büyük tetikleyicisi aşırı tuz tüketimidir.
2) Hipertansiyona Sebep Olur
Hipertansiyon kanın kalp duvarına fazla basınç uygulamasıdır.Aşırı tuz tüketildiğinde böbreklerdeki fazla su, tuz yüzünden tutulur ve yüksek kan basıncına sebep olur.
3) Kemik Gücünü Zayıflatır
Fazla tüketilen tuz vücudunuzdaki kalsiyum oranını azaltarak kemik sağlığınızı olumsuz etkiler.(Kemiklerin güçsüzleşmesine, ağrılarına ve hatta kemik erimesi riskinin artmasına sebep olur.
4) Böbreklerin İşleyişini Bozar
Böbreklerin görevi vücuttaki zararlı maddeleri süzerek idrar yoluyla atmasıdır. Fazla tüketilen tuz ise böbreğin bu zararlı maddeleri rahat bir şekilde süzmesine engel olur.
5) Kalp Krizi Riskini Arttırır
Kalpteki kan basıncı arttıran tuz, yüksek tansiyona sebep olarak kalp krizini de tetikler.
6) Susuzluk Hissi Meydana Getirir
Susamak ve bol bol su içmek genellikle sağlık açısından önemli ve olumlu bir durumdur; ancak aşırı su içme isteği vücudunuz tarafından bir uyarı olabilir. Bu uyarı vücuttaki fazla tuz oranına işaret edebilir.
7) Beyin Kanamasını Tetikler
Tuz kandaki basıncı arttırarak ani tansiyon yükselmelerine sebep olur. Yükselen tansiyonla birlikte beyinde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Beyin kanaması da en tehlikeli rahatsızlıkların başında gelir.
Kaynakça
World Health Organization (WHO): https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
American Heart Association: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day