Birçok gıda ambalajında ‘trans yağ içermez’ yazısını görmüşsünüzdür ancak nedir bu trans yağlar? Hadi gelin beraber bakalım.
Başlamadan önce 2 temel kavramı açıklamam gerekiyor:
Doymuş Yağlar: Doymuş yağlar, kimyasal yapısında doymuş bağlar içeren yağlardır. Doymuş yağlar genellikle katı halde bulunur ve sıcaklık değişikliklerine karşı dirençlidir. Doymuş yağlar, yüksek tüketildiğinde kolesterol seviyelerini artırabilir ve kardiyovasküler hastalıkların riskini artırabilir.
Doymamış Yağlar: Doymamış yağlar, kimyasal yapısında doymamış bağlar içeren yağlardır. Doymamış yağlar genellikle bitkisel kaynaklarda bulunur. Doymamış yağlar, kardiyovasküler sağlığı destekleyebilir, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve vücut için gerekli olan sağlıklı yağ asitlerini sağlayabilir.
Şimdi trans yağların çeşitlerine bakalım:
Endüstriyel Trans Yağlar: Endüstriyel trans yağlar, bitkisel yağların hidrojenasyon adı verilen bir işlemle kimyasal olarak değiştirilerek elde edilen yapay yağlardır. Bu işlem, bitkisel yağa hidrojen gazının eklenmesiyle gerçekleşir.
Ayrıca başlangıçta düşük trans yağ içeriği bulunan sıvı yağların tekrar tekrar ısıtılmasıyla ek trans yağlar oluşur.
Doğal Trans Yağlar: Bazı hayvansal ürünler doğal olarak trans yağ içerebilir. Bu tür trans yağlar, memeli hayvanların bağırsaklarında ve bazı süt ürünlerinde bulunur.
Trans yağların kullanım alanlarına örnek olarak kızartma yağları, bisküviler, cipsler, dondurma, margarin ve hazır hamur gibi birçok gıdada endüstriyel trans yağlar örnek verilebilir. Bu ürünlerin etiket bilgilerinde genellikle “trans yağ” veya “hidrojene yağ” içerir gibi ifadeler yer alır.
Ülkemizdeki durumuna bakacak olursak, yönetmelikte yapılan düzenleme ile trans yağ kullanımı %2 ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle gıda etiketlerinde yer alan “trans yağ yoktur” ibaresinin kullanımı kalkmıştır.
Bu yazımızı burada sonlandırarak haftaya trans yağların zararlarından bahsetmek üzere hoşça kalın.
Kaynakça
1.American Heart Association. (2021). Saturated Fat. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats
2.Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2021). Fats and Cholesterol: Out with the Bad, In with the Good. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/
3. World Health Organization. (2018). Eliminating Trans Fats in Europe: A Policy Brief. https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/386704/Policy-brief-on-eliminating-trans-fats-in-Europe-eng.pdf
4.Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2020). The Nutrition Source: Fats and Cholesterol. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/