Muzu marketlerde evde çok farklı renklerde görebiliyoruz, bu renk farklılıklarını besin açısından da değerlendirelim istedim. Muz, içerisinde A, B1, B2, B3, C ve E viraminleri içeren, yüksek miktarda potasyum ve magnezyum kaynağı olmakla beraber, kalsiyum, demir, sodium, iyot ve fosfor açısından da son derece zengindir. Muzun rengindeki değişim öncelikle kabuğunda ortaya çıkar. Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir.
Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Şimdi tek tek muzları ele alalım;
Yeşil muz, Diyet yapanlar için yeşil muz yemenin faydası, sarı muzdan daha doyurucu olmasıdır. Lif miktarı daha fazla olduğundan, sindirim kanalında kütle yaparak tokluk hissini destekler. Yeşil muzdaki sindirilemeyen lif tipleri, midenin daha yavaş boşalmasını sağladığından daha az yemek yenmesine neden olur.
Sarı muz, muzun daha lezzetli olduğu ancak biraz daha şekerlendiği halidir. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Benekli muz, muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir.
Kararmış muz, Vitamin ve minerallerini büyük oranda yitirmiş olmasının yanında tamamen şekerlenmiştir. Kararmış muz, daha çok rafine şeker ilavesiz tatlı yapımından kullanılmaktadır.
Kaynakça
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814602001863
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814608003440
3. https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/muz-neden-buzdolabinda-daha-hizli-kahverengilesir