oil, olive oil, bottles-1383587.jpg

Sinerjik Besinler Nelerdir?

Bu hafta benim beslenmemde en dikkat ettiğim sinerjik besinler neler bundan bahsetmek istiyorum. Sinerjik besinler, vücudunuzun besinleri daha iyi emmesine, hastalıklara karşı daha dirençli olmasına ve genel olarak daha iyi bir sağlık durumuna sahip olmasına yardımcı olurlar.

Hadi gelin bir kaç örnekle bu duruma bakalım;
C vitamini ve demir: C vitamini, demir emilimini artırır. Bu nedenle, demir eksikliği anemisi olan kişiler, C vitamini yönünden zengin besinleri (çilek, portakal, limon, brokoli, kivi, domates suyu) demir içeren besinlerle (et, tavuk, balık, mercimek, kuru baklagiller) birlikte tüketmelidir.

Vitamin D ve kalsiyum: Vitamin D, kalsiyumun emilimini artırır. Bu nedenle, kalsiyum eksikliği olan kişiler, vitamin D yönünden zengin besinleri (somon, sardalye, ton balığı, yumurta sarısı, mantar, süt, yoğurt, peynir) kalsiyum içeren besinlerle (peynir, süt, yoğurt, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller) birlikte tüketmelidir.

Folik asit ve B12 vitamini: Folik asit ve B12 vitamini, sinir sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Hamile kadınlar, doğum öncesi dönemde folik asit ve B12 vitamini yönünden zengin besinler tüketmelidir. Bu, bebekte nöral tüp defekti riskini azaltmaya yardımcı olur

Domates ve Zeytinyağı: Domates, likopen açısından zengin bir besindir, bu da güçlü bir antioksidan olarak işlev görür. Ancak, likopenin vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlamak için, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla birleştirilmesi önerilir.

Yoğurt ve Muz: Yoğurt, probiyotik bakteriler açısından zengin bir besindir ve sindirim sağlığını iyileştirebilir. Muz, prebiyotik lifler içerir ve bağırsaklarda probiyotiklerin büyümesini destekler. Bu ikili, sindirim sistemi için güçlü bir kombinasyon oluşturur.

Brokoli ve Somon: Brokoli, A, C ve K vitaminleri ile lif ve antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir. Somon ise omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir balıktır. Brokoli ve somonun bir arada tüketilmesi, antioksidanların ve omega-3 yağ asitlerinin sinerjik etkisini artırır ve anti-inflamatuar özellikleri destekler.

Kaynakça
Harvard T.H. Chan School of Public Health: “Synergistic Nutrients”
www.etkineczacilik.org
www.salisbury.edu

WebMD: “Synergistic Nutrients”
Natarajan et al. Journal of Ethnic Foods, 2019, 6:27, Tharani D., Janci R., Kirthika P., Nutraceutical Potentials of Synergic Foods: A Systematic Review.