Göle Değil Kavanoza Yoğurt Çalıyoruz: Evde Yoğurt Yapmak ve 7 önemli nokta
🥛1. Yağlı mı yoksa yağsız mı? Yağlı süt ile ilgili herhangi bir sağlık probleminiz yoksa mutlaka yağlı süt tercih edin. Yoğurdun tutmasında yağlı süt her zaman daha etkilidir.
🥛2.Mayaladığınız yoğurttan mutlaka 1 kase ayırın. Tekrar mayalayacağınız sütün içerisine hazır yoğurt yerine, daha önceden mayaladığınız yoğurdu ekleyin.
🥛3. Yoğurdu kışın sıkı sıkı sarın. Kışın yoğurdun üzerini daha sıkı sarıp, yazın daha az örtün. Bu şekilde ekşimesini önlemiş olabilirsiniz.
🥛4. Hem tuz hem şeker ekliyoruz. Süt kaynadıktan sonra içine çok şeker eklerseniz mayalanması hızlanacaktır. Tuz eklenerek ise ekşimesi gecikecektir.
🥛5. Geniş tencere yerine cam kavanoz tercih edin. Mayalama işlemi için cam kavanozları tercih edebilirsiniz. Böylece hem porsiyonluk ayırma işlemi yapmış olursunuz, hem de yoğurdun geniş bir tencereye göre kıvamı daha sert ve yoğun olacaktır.
🥛6. Kavanozları ağzına kadar doldurun. Sütü, cam kavanozlara eşit şekilde ağızlarına kadar doldurun. Bu şekilde içinde olabildiğince daha az hava olacaktır.
🥛7. Kaynayan süt kesilirse panik yapmayın. Kaynayan süt kesilirse içerisine bir miktar limon tuzu ekleyip, tekrar kaynatın. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Süt soğudukça kesik kısmı tencerenin yüzeyine çıkacaktır. Temiz bir mutfak bezinin içerisine sütü döküp, ertesi güne kadar süzülmesini bekleyin. Ertesi güne peyniriniz hazır.
Yoğurt tutmadıysa üzülmek yok . Sütü fırın kabına aktarın. Üzerini kapatıp, önceden ısıtılmış 75 derece fırında 1saat bekletin. Yoğurdunuz sertleşip kıvam alacaktır.
Kaynakça
1.Growth ofStaphylococcus aureus and synthesis of enterotoxins in home-made yoghurt – https://link.springer.com/article/10.1007/BF01120441