cell, cell division, cell membrane-3089947.jpg

Karaciğer Yağlanmasına Neden Olan Besinler

🥐Unlu Kızarmış Tatlılar
Un, karaciğerin yağlanmasına neden olan gıdalardan biridir. Bir de tatlı içinde kızarmış ve şerbetlenmiş halde tüketildiğinde ne yazık ki karaciğeri çok fazla yoracaktır.
🍥Dondurulmuş Yiyecekler
Dondurulmuş gıdalarda çeşitli katkı maddeleri yer almaktadır. Bu katkı maddeleri karaciğeri yoran ve tembelleştiren maddelerdir.Eğer dondurulmuş yiyecekleri sık sık tüketiyorsanız; karaciğer yağlanması kaçınılmaz olur.
🍭Şekerli Gıdalar
Şeker hayatın her alanında sağlığı tehdit eden gıdalardan biridir. Çok şeker tüketimi sonucunda vücutta insülin seviyesi yükselir ve karaciğerin yağlanması başlar.Eğer insülin direnciniz varsa ve bu durumu bilerek çok fazla şeker tüketiyorsannız; karaciğer yağlanması vücudunuzda hızla yayılacaktır.
🥤Asitli İçecekler
Karaciğer hastalarında iyi bildiği gibi asitli içecekler bu hastalığın kırmızı çizgisidir. Asit içeren tüm içecekler, karaciğerin yapısını hızla bozar.Yağlanmaya neden olan ve kilo aldıran asitli içecekler, karaciğerin işlevini yavaşlatır. Karaciğer üzerine düşen görevi yapamadığında hem yağlanır hem de vücut direncini düşürür.
🍔Fast Food Besinler
Marketten aldığınız her hazır gıda, karaciğerin sağlığını tehdit etmektedir.Özellikle de hamburger ve pizza türevi besinler çok zor sindirildiği için karaciğeri yormaktadır.
🍟Yağlı Besinler Tüketmek
Vücuda alınan her yağlı besin öncelikle karaciğer yormaktadır. Yağlı gıdalarda bulunan yağ türleri karaciğer tarafından çok zor parçalanır. Vücuttan atılması da çok zor olur.
🍻Fazla Alkol Tüketimi
Alkol belirli bir miktarda tüketildiğinde karaciğeri yormayacaktır; fakat çok sık alınan alkol karaciğeri iflas durumuna getirmektedir.Fazla alkol alanların vücudunda asit biriktiği için karaciğer bir süre sonra yorulur. Bu durum da karaciğerin yağlanmasına ve işlevini kaybetmesine neden olur.
💧Yetersiz Su Tüketimi
Karaciğer enzimlerinin iyi şekilde salgılanması için vücut su ister.

Kaynakça

1.Non-alcoholic fatty liver disease, obesity and the metabolic syndrome – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25194181/

2.Nonalcoholic fatty liver disease – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16770927/

3.Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği: http://www.temd.org.tr/

4.https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/nafld-nash