Beyaz etlerin ve özellikle de tavuk etinin, evinize kadar geliş süreci oldukça hijyenik adımlardan geçer.Tavuk eti kesim fabrikalarında, tavuklar kurallara uygun kesilip parçalandıktan sonra paketleme öncesinde sterilize edilmektedir.Kasaptan aldığınız açık tavuklar da yine aynı şekilde temiz bir süreçten geçer ve kasap reyonlarında yerini alır.
🐓 Çiğ tavuk etinin pişirme öncesinde suyla temasının engellenmeli , tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır.
Tavuk Etinin Besin Değerleri
🐓1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
🐓Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan kişiler ve obezler tavuk derisi tüketmemelidir. Tavuk etini en sağlıklı şekilde tüketebilmek için, derisiz ve yağsız ızgara veya haşlama tekniği ile pişirmekte fayda var.Eğer mümkünse organik tavuk eti tercih edilmelidir. Tavuğun vitaminlerinden en etkili şekilde faydalanmanın yolu, organik beslenmedir.
Kaynakça
Turantaş, F., Gürcan, İ. S., & Yalçın, H. (2016). Tavuk Etinin Mikrobiyolojik Kalitesi ve Gıda Güvenliği Açısından İşlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 31(1), 9-16.
Öztürk, H., & Vural, A. (2016). Tavuk Etinin Mikrobiyolojik Kalitesi ve Gıda Güvenliği Açısından Önemi. Kocatepe Veteriner Dergisi, 9(1), 39-46.
Şayan, Y., & Ayhan, K. (2013). Tavuk Eti Hijyen Koşullarına Göre Değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 27(1), 30-36.