1.🥚 = Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın vazgeçilmez isimlerinden biri haline getiriyor. Tabii yumurtayı tüketirken onu nasıl pişirdiğimiz de büyük önem taşıyor. Çok fazla susamaya neden olabilecek pul biber ve bol tuz gibi baharatlarla tüketmemeye, pişirirken bol yağ kullanılması gereken yöntemlerden uzak durmak gerekiyor. Aynı şekilde sahurda yumurtayı sucuk, pastırma gibi bol baharatlı ve susatabilecek yiyeceklerle de bir araya getirmemek gerekiyor.
2. 🥗 =Salatanın içinde doğrayacağınız bolca salatalık ile susuzluk hissinin önüne geçmeyi garantilerken diğer kullanacağınız yeşillikler de ihtiyacınız olacak vitamin ve mineralleri karşılamış oluyorsunuz.Yalnız dikkat, sahur için hazırlayacağınız salatalara kullanacağınız soslata dikkat etmeli, bol yağlı, bol baharatlı soslar hazırlamalı, hatta doğradığınız salatalıkları ve diğer yeşillikleri mümkün olduğunca doğal halleriyle yemeye, sos eklememeye çalışmalısınız.
3. Çiğ badem= Badem, bildiğiniz gibi besin lifi ve mineral bakımından oldukça yararlı, diyetlerin, sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazı besinlerden biri. Uzun süre tok kalmak, kendinizi gün boyu enerjik hissetmek istiyorsanız sahurda bir avuç kadar badem yiyebilirsiniz. Ama uyarmalıyım sözünü ettiğim badem çiğ badem.
4.Yulaf= Besin lifinin yanı sıra potasyum, magnezyum ve folik asit gibi vücudumuza yararlı birçok maddeyi içinde barındıran yulaf ezmesi, sizi gün boyu tok tutmakla kalmayacak aynı zamanda zinde hissetmenizi de sağlayacak. Dilerseniz içine çiğ badem, tarçın ya da şeker oranı düşük meyveler de ekleyin ve afiyet yiyin.
5.🍏= Sahurda mutlaka tatlı bir şeyler yemek isterseniz doğrudan şerbetli ya da sütlü bir tatlı, çikolata, reçel ya da bal yemek yerine taze meyveleri tercih etmelisiniz. Aksi halde çok susayabilir, vücudunuzun dengesini bozup o gün tutacağınız oruç boyunca kendinizi çok yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.Meyve yemek isteyenler içinse önerimiz tabii ki elma. Hem içindeki pektin adlı madde hem de bolca besin lifi sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlıyor, hem sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor hem de içindeki şeker oranı düşük.
Kaynakça
Coşansu, G., Yılmaz, C., & Yıldırım, S. (2014). Oruçluğun Değerlendirilmesi ve Sahur Öğünü. Journal of Food and Health Science, 1(3), 125-133.
Demirci, Ş., & Keskin, G. (2019). Sahurda Beslenme ve Sağlık İlişkisi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 28(2), 135-144.
Turan, S., & Çelik, D. (2013). Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenmek İçin Sahurda Hangi Besinler Tüketilmelidir? Türk Aile Hekimliği Dergisi, 17(1), 7-12.
Yüksel, A. (2021). Sahurda Doğru Beslenmek. Sağlık Bilimleri Dergisi, 30(1), 57-66.