cheese, solid, food-3463368.jpg

Süt Ürünlerinde Starter Kültür Nedir ?

Merhaba yine cuma postu ile geldim ❤️ Sizinle çok sık ürün içeriği konuşuyoruz ve en çok gelen sorulardan biri de süt ürünlerinde gördüğümüz Starter Kültür ne, zararlı mı oluyor. Bu gün starter kültürün ne olduğuna, ne için kullanıldığına ve zararlı mı olduğuna beraber karar verelim.

Öncelikle starter kültür üretimi nasıl yapılır bundan bahsedelim.
Starter kültür, kontrollü koşullarda mikrobiyolojik olarak aktive edilmiş bakterilerin kontrollü olarak çoğaltılıp standart kalitede ürün elde edilmesi için kullanılan mikroorganizmalardır. Bakteri sayısı istenilen değere ulaştığında ya -40 ˚C’de dondurulur ya da soğut-kurut yöntemiyle toz haline getirilerek paketlenir. Böylece üretici firma istediği özelliği veren bakteriyi istediği oranda kullanabilir.

Peki ne işe yarıyor bu starter kültür ? Aslında cevabı çok basit starter kelimesinden de anlıcağımız gibi başlangıç için gerekli olan kültür. Süt ürünlerinde Laktik asit fermantasyonunu kontrollü bir şekilde başlatarak sütü yoğurta, peynire, kefire ve ayrana dönüştürür. Önemli bir ayrıntıda var tabii bunun için ayrı ayrı uygun olan starter kültürü kullanmak gerekir (yoğurt için ayrı,süt için ayrı, meyveli yoğurt için ayrı vb.).

Peki starter olmazsa olmaz mı ? Evet bence olmazsa olmaz bir ürün çünkü evde yaptığınız yoğurtları düşünün mesela bazen sulu oluyor, bazen daha ekşi bazen daha çok uzayan bir yapıda vb. marketten aldığınız bir markanın her yoğurtta tadının değişmesini ister miydiniz ? Bu yüzden starter kullanmanın 2 önemli nedeni var ama birincisi her firma kendine özgü ürünleri her zaman aynı tat ve özelikte üretmek ister , ikincisi ise yılın her zamanı standart kalite de üretim yapabilmek.

En son özetlemek gerekirse Starter kültür isminden dolayı bazen ‘ Acaba zararlı bir şey mi ?’ gibi algı yaratsada zararlı bir şey değil. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Bir sonraki postta görüşmek üzere ❤️

Kaynakça
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği – Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi