Sık sık sorduğunuz bir konudan bahsetmek istedim, Poşet çaylar “Nasıl oluyor da kâğıt suya girince dağılmıyor?”, “Rengini beyazlatmak için klorlu beyazlatıcılar kullanılıyor mu ? ”, “Suda eriyip yırtılmayı önlemek için epiklorohidrin ile muamele ediliyormuş.” Bu gibi bir çok soru soruyorsunuz. Beraber işin aslına bakalım.
Poşet çay nasıl üretiliyor ?
Poşet çay torbaları, “abaka” adı verilen bir muz türü “Musa textilis” yapraklarının kalın saplarından çıkan ve 10-25 yaprak taşıyan sürgünden “elde edilen liflerden hazırlanıyor. Lifler özel bıçak ya da makineler ile sıyrılarak ayrılıyor ve su ile yıkanarak kurumaya bırakılıyor. Kurutulan lifler işlenmek üzere fabrikaya gönderiliyor. Hazırlanan kâğıt hamuru hidrojen peroksit ile beyazlatılıyor. Hidrojen peroksit “oksijenli su”. Hidrojen peroksit organik maddeler ile temasa geçtiğinde açığa çıkan oksijen organik maddeleri parçalar, herhangi bir artık bırakmaz. 1990’lar öncesinde beyazlatma amacıyla klorin dioksit kullanılırmış. Ama artık kullanılmıyor. Yani gıda güvenliği ile ilgili bazı internet sitelerinde yer alan “beyazlatmada klorlu beyazlatıcılar kullanılıyor” bilgisi eski ve doğru değil. Poşet kâğıdı elde edildikten sonra bir seri analizden geçiriliyor; çözücü kalıntısı, ağır metal, total azot, vb. Ve bu testlerden geçtikten sonra üretiliyor.
Bazı çay üreticileri, anlatılan çay poşetleri yerine plastik çay poşetleri kullanıp, Türk Gıda Kodeksi’ne uymayan, gıdaya uygunluk sertifikası bulunmayan alüminyum tel kullanıp maliyeti düşürerek insan sağlığını tehlikeye düşürebilirler. Veya çaya boyar madde eklenmesi sonucunda tüketicilerin sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Burada iş sizin bilinçli tüketici olmanıza kalıyor, ne yapmalısınız;
1-Tüketiciler olarak dikkatli olalım, sadece “Tarım Bakanlığından izinli ve Türk Gıda Kodeksine Uygun Hazırlanmış” ibaresi olan, Kaliteli Ürün ve Markaları Tercih edelim.
2-Alüminyum zımba içermeyen bitki çaylarını seçelim.
3-Çayı plastik bardak yerine kaliteli porselen veya cam bardakta demleyip içelim çünkü çayın sıcaklığı, bardaktaki kimyasallar gibi zararlı maddeleri açığa çıkarabilmektedir.
Kaynakça:
1. https://www.star.com.tr/yazar/poset-cay-kagidi-neden-suda-dagilmiyor-yazi-1318717/
2. https://diyetisyenemreuzun.com/poset-caylarin-sagligi-bozabilecegi-endisesi-dogru-mu-cay-ve-saglik-iliskisi/amp/