Son paylaşımdan sonra en çok sorduğunuz soru ‘Biz bitki çaylarını aktardan alıyoruz, sağlıksız mı ?’ oldu. Beraber tüm yönleri ile inceleyelim.
Aktardan satın alınan bitkiler gıda güvenliği açısından güvenilir değildir desek yanlış olmaz çünkü hangi koşullarda saklandığı, ne kadar süredir orda olduğu, genelde yolun kenarında olduğu için ne kadar toz-kir bulaştığı denetlenmiyor. Bu ürünler mikroorganizma, pestisit, ağır metal, böcek ve yabancı ot gibi bulaşanlar içerebiliyorlar. Özellikle mikroorganizma kalıntıları sağlığımız açısından oldukça riskli. Endüstride üretilen poşet çaylar ise üretim boyunca Türk Gıda Kodeksinin standartlarına uygun olarak hazırlanıyor ve her aşamada kontrol ediliyor, tüm aşamalardan geçtiği taktirde üretime sunuluyor.
*En önemli noktalardan biride çayınızı nasıl hazırlıyorsunuz. Demleme (sıcak suda bekletme), maserasyon (oda sıcaklığında bekletme) ve kaynatma olarak üç farklı yöntem var. Bitkinin her organının bileşimi farklıdır. Kullanacağımız yöntemi ise bitkinin hangi organını tercih ettiğimiz belirliyor. Örneğin daha hassas olan çiçekler ve yapraklar (ıhlamur, nane, papatya, kekik, rezene, adaçayı vb.) demlenirken, tarçın, zencefil ve zerdeçal gibi kök ve kabuktan elde edilen bitkiler 5 dakikayı geçmeyecek sürede kaynatılmalıdır. Çünkü bitkinin bu sert kısımlarında bulunan faydalı bileşiklerin suya geçişi zordur. Maserasyon ise yapısında müsilaj (örneğin, keten tohumu, hatmi kökü) ve ısıya duyarlı maddeler içeren bitkiler için uygulanır. Küçük parçalara ayrılan bitki parçalarının üzerine oda sıcaklığında su ilave edilerek bir gece bekletilir. Süzülerek tüketilir.
Sonuç olarak ben poşet çay içmeyi tercih ediyorum, çünkü son kullanma tarihi, hazırlama yöntemi ve süresi, tüketim sıklığını ve varsa alerjen bilgilerini de etiketten öğrenmiş oluyorum. Mesela bazı bitkileri günde iki fincandan fazla sinameki tüketmek laksatif (ishal yapıcı, bağırsak çalıştırıcı) etki yapabiliyor. Ancak güvendiğim bir marka ise ıhlamur-ada çayı tarzı ürünleri kendim alıp da yaptığımda oluyor. Yol üstü bir aktardan bahsetmiyorum belgelerini görebildiğim mağza ürünlerinden bahsediyorum 😊
Kaynakça:
Herbal drugs and phytopharmaceuticals – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.2730100512
American Botanical Council (ABC) – https://abc.herbalgram.org/