apple, ripe, red apple-7205616.jpg

Meyve Mumlama İşlemi

Bu haftaki konumuz eminim hepimizin daha önce dikkatini çekip merak ettiği bir konu olan meyve mumlama işlemi. Bir çoğumuz marketlerde veya pazarlarda dolaşırken bazı meyve ve sebzelerinin diğerlerinden daha parlak veya dış yüzeyinin daha pürüssüz olduğunu farkedip bunun nedenini merak etmişizdir hatta almış olduğunuz meyvenin üzerini bıçakla fırçalarsanız eğer beyaz mumsu tabakayı rahatlıkla görebilirsiniz.

Bunun nedeni meyve mumlama işlemi, meyvelerin uzun süre taze kalmasını sağlamak için yapılan bir yöntemdir. Meyve mumlama işlemi, meyvelerin görünümünü, lezzetini ve besin değerini (meyve ve sebzelerin üzerindeki kütikula tabakasındaki gözenekleri tıkar. Böylece nem kaybı azalır ve nem kaybına bağlı olarak gelişen büzülme ve solma olayı gerçekleşmez) korumak için önemlidir.

Ayrıca meyve ve sebzelerin üzerindeki gözenekler kapatılır ve nem kaybı, solma, büzülme, mantar ve bakteri bulaşması gibi bozulma faktörleri azaltılır.
Mumlama işleminin iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlar doğal ve sentetik mumsu bir tabaka sürülmesi yöntemleridir. Genellikle balmumu, şekerpancarı mumu, kamauba mumu mumlama işleminde kullanılmaktadır.

Koruyucu özellik ve parlaklık kazandırmak için çeşitli reçineler; yumuşaklık kazandırmak içinse pamuk yağı veya parafin kullanılır.
Mumlama işlemi meyve ve sebzelere püskürtme, fırçalama veya bandırma olmak üzere üç farklı şekilde uygulanabilmektedir. Eğer gerçekleşecek olan işlem sıvı ise mumlamanın ardından ürünlerin 50°C’de kurutulması gerekmektedir.

Son olarak, meyveler boyutlarına göre sınıflandırılır ve paketlenir. Meyve mumlama işlemi, endüstriyel olarak üretilen ve uzun süre depolanan veya ihraç edilen meyvelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ancak meyve mumlama işleminin bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, kullanılan mumların insan sağlığına zararlı olabilecek maddeler içermesi veya kalitesiz olmasıdır. Örneğin, morfolin gibi bazı maddeler kanser riski, alerji, karaciğer ve böbrek hasarı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, meyve mumlama işlemi yapılırken kullanılan mumların kalitesine ve güvenliğine dikkat edilmelidir.

Kaynakça
1.www.medindia.net/dietandnutrition/fruit-waxing.htm
2. Akın, N., & Özcan, M. (2017). Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve depolanması. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
3.K Çelik, S., & Çelik, H. (2019). Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Bursa: Dora Basım Yayın. Karadeniz, F., & Ercişli, S. (2018). Meyve bilimi. Trabzon: Çağlayan Kitabevi.