supermarket, stalls, coolers-949913.jpg

Gıdaların Renklerindeki Sırrı Keşfedin!

Gıdaların renkleri, içerdikleri besin öğeleri ve sağlığımız üzerindeki etkileri hakkında bize ipuçları verir. Hadi beraber bakalım.

Kırmızı Renkli Gıdalar
Kırmızı renkli gıdalar, likopen adı verilen bir antioksidan içerirler. Likopen, kanser riskini azaltmaya, kalp sağlığını korumaya ve cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Domates, karpuz, çilek, kırmızı biber, kızılcık ve nar gibi kırmızı renkli gıdaları sık sık tüketmeye çalışın.

Turuncu Renkli Gıdalar
Turuncu renkli gıdalar, beta-karoten adı verilen bir provitamin içerirler. Beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüşür ve göz sağlığına, bağışıklık sistemine ve cilt sağlığına fayda sağlar. Havuç, balkabağı, tatlı patates, kayısı, portakal ve mandalina gibi turuncu renkli gıdaları düzenli olarak tüketmek önemlidir.

Sarı Renkli Gıdalar
Sarı renkli gıdalar, karotenoid ve lutein adı verilen iki antioksidan içerirler. Karotenoid ve lutein, göz sağlığına fayda sağlarlar ve kansere karşı koruyucu etkilere sahiptirler. Mısır, limon, portakal, nektarin ve greyfurt gibi sarı renkli gıdaları bol bol tüketmek önemlidir.

Yeşil Renkli Gıdalar
Yeşil renkli gıdalar, lutein ve zeaksantin adı verilen iki antioksidan içerirler. Lutein, göz sağlığını korurken, zeaksantinin iltihap azaltıcı etkisinin yanında mide kanseri tedavisinde de olumlu sonuçlara rastlandığı bildirilmektedir. Koyu yeşil sebzeler, kereviz sapı, kivi ve avokado gibi yeşil renkli gıdaları her gün tüketmeye özen gösterin.

Mavi ve Mor Renkli Gıdalar
Mavi ve mor renkli gıdalar, flavanoid adı verilen bir antioksidan içerirler. Flavanoidler, kalp sağlığını korurken, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını da desteklerler. Mor lahana, patlıcan, yaban mersini, böğürtlen ve üzüm gibi mavi ve mor renkli gıdaları sık sık tüketmeye çalışın.

Beyaz Renkli Gıdalar
Beyaz renkli gıdalar, allicin ve selenyum adı verilen iki bileşik içerirler. Allicin ve selenyum, kanseri önlemede etkilidirler. Allicin ayrıca tümör büyümesini engeller, strese karşı korur ve antibiyotik etkiye sahiptir. Sarımsak, karnabahar, mantar ve muz gibi beyaz renkli gıdaları ihmal etmeyin.

Kaynakça

– Fitokimyasalların Faydaları (Dr. Ayşe Özfer Özçelik, Prof. Dr. Beraat Özçelik)
Arslan E., Günal M. A., Lutein ve Zeaksantin, Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi, 2022, Cilt 4, Sayı 1, s.201-208.
Özcan M., Renklerin Tüketimde ve Sağlıkta Önemi, Black Sea Journal of Agriculture, 1(3): 83-88 (2018).
Kangalgil M., Yardımcı H., Selenyumun İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Diyabetes Mellitusla İlişkisi, Bozok Tıp Dergisi, 2017;7(4):66-71.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ptr.4796
Ayaz E., Alpsoy C. H., Sarımsak (Allium sativum) ve Geleneksel Tedavide Kullanımı, Türkiye Parazitoloji Dergisi, 31 (2): 145-149, 2007.