Evett serimize ilk vitaminimizle başlayalımm ❤️ Haftaya hangi vitamini konuşalım yorumlarınızı bekliyorum ?
A vitamini suda çözünmeyen, yağda ve organik çözücülerde eriyen bir maddedir. Memeliler aktif bir şekilde A vitamini sentezi yapamazlar ancak provitamin (vitaminin öncül maddesi) halinde aldıktan sonra aktif şekline dönüştürebilirler. A vitamini, iki ana formda bulunur: Retinoidler (hayvansal kaynaklarda) ve Karotenoidler (bitkisel kaynaklarda). A vitamini, ultraviyole ışınlarına ve oksijene karşı oldukça duyarlıdır ancak ısıdan etkilenmez.
Yetişkin erkekler için günlük A vitamini ihtiyacı 900 mikrogram, yetişkin kadınlar için ise 700 mikrogramdır. Hamile kadınlar ve emziren kadınlar, daha fazla A vitaminine ihtiyaç duyarlar. A vitaminini karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal kaynaklardan ya da büyük oranda salata, patates, ıspanak gibi yeşil ve sarı bitkisel besinlerle alabiliriz.
Bu sebzelerin hepsi karotence zengindir. A vitamininin ihtiyaçtan fazla alınması karaciğer hasarına ve çocuklarda kolay kırılan kemik oluşumuna sebebiyet verebilir.
Keçi, koyun, domuz, köpek gibi türlerde karotenler bağırsakta parçalanırken insan, sığır ve atta ise yüksek miktarda karoten absorbe edilerek karaciğer ve yağ dokusunda depolanır. Bu yüzden karoteni absorbe eden türler sarı vücut ve süt yağına sahip olurken, absorbe etmeyen türlerin yağları beyazdır.
A vitaminin görme olayındaki esas etkisi gözün karanlığa adapte olmasını sağlamaktır. Bağışıklık sistemi için önemli olup, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir rol oynar ve bağışıklık hücrelerinin işlevini artırır. Cilt sağlığını destekler, doku onarımını ve yara iyileşmesini kolaylaştırır. Çocukların kemik gelişimi ve büyüme sürecinde etkilidir. Göz sağlığı için önemlidir ve göz hastalıkları riskini azaltabilir. Üreme sistemi sağlığını destekler.
A vitamini eksikliği çeşitli belirtilere yol açar. Gece körlüğü, kuru ve pullu cilt, göz ve cilt iltihabı, saç problemleri, zayıf bağışıklık sistemi ve büyüme-gelişme sorunları en yaygın belirtilerdir.
Kaynakça
JA Olson – Handbook of vitamins – 39/45
Bioactive Compounds and Cancer – Vitamin A – pp 335–356
National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. (2021). Vitamin A.