B12 Vitamini (Kobalamin)

Vitamin B12 vitaminler arasında en kompleks yapıya sahip olan vitamindir. İlk olarak 1926 yılında diyette kısmen pişirilmiş karaciğer yedirilen kişilerde pernisiyöz anemi oluşmasıyla keşfedilmiştir.

B12 vitamini hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunur. Et (özellikle karaciğer), tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi gıdalarda bulunabilir. B12 vitamini insan ya da bitki hücrelerinde doğal olarak sentezlenemez; dolayısıyla bitkisel besin kaynağı bilinmemektedir. Bu yüzden özellikle vegan veya vejetaryen beslenen bireylerin takviye alması önerilir.

Kobalamin, DNA sentezi, kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir sistemi işlevinde önemli bir rol oynar.Ayrıca vücutta homosistein adı verilen bir amino asidin metabolizmasında yer alır. Yüksek homosistein seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. B12 vitamini, homosistein seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını destekler.

Kobalamin eksikliği, özellikle bazı durumlarda görülebilir. Bunlar vegan veya vejetaryen beslenme, uzun süreli mide-bağırsak hastalığı, mide bypass ameliyatı’dır.
Kobalamin eksikliğinde, yorgunluk,halsizlik,soluk cilt, nörolojik problemler (örneğin, karıncalanma, uyuşma, güçsüzlük), düşünme ve hafıza problemleri, anemi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Kaynakça


Vitamin B12 blocked Trypanosoma brucei rhodesiense-driven disruption of the blood brain barrier, and normalized nitric oxide and malondialdehyde levels in a mouse model – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1383576923000521


Functional vitamin B12 deficiency https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898123001365


Mechanistic Link between Vitamin B12 and Alzheimer’s Disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8774227/


Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6494183/